Coronavirus

Dit bloed bevat het coronavirus COVID-19

Coronavirus bij honden, katten en andere huisdieren

14 maart 2020

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de verspreiding van een nieuw coronavirus tot een internationale gezondheidscrisis ver-klaard. Het virus is een nieuw type coronavirus genaamd COVID-19. Het is afkomstig uit de stad Wuhan in de provincie Hubei. Er zijn geen aanwijzingen dat het coronavirus dat we nu in de uitbraak zien
– COVID-19 – huisdieren kan infecteren.

Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat het coronavirus dat we nu in de uitbraak zien – type COVID-19 – huisdieren kan infecteren.

Op basis van wat we nu weten en wat bekend is over andere vormen van coronavirussen is er op dit moment:

 • geen bewijs dat het COVID-19 coronavirus gevaarlijk is voor katten en honden
 • geen bewijs dat mensen risico lopen om via hun huisdieren besmet te worden

Wees er bewust van dat dit een nieuwe versie van het coronavirus is. Daarom wordt het continu onderzocht en getest en weten we nog niet alles over het virus.

Huisdieren op COVID-19 testen is ongewenst op dit moment, omdat er nu geen aanwijzingen zijn dat gezonde en niet aan het virus blootgestelde dieren getest moeten worden op het virus.

Als voorzorgsmaatregel is het verstandig om huisdieren weg te houden bij geïnfecteerde mensen en om huisdieren van geïnfecteerde mensen binnen te houden.

Waarom? Het is niet zeker of huisdieren – hoewel ze gezond lijken – het virus bij zich kunnen dragen en de gezondheidsinstanties zijn voorzichtig. We weten simpelweg nog te weinig om zeker te zeggen dat er geen risico is.

Als uw huisdier hoest, niest, benauwd is of andere vreemde symptomen heeft, bel dan direct uw dierenarts. Volg de voorschriften van de dierenkliniek zeer goed op als u de dierenarts bezoekt. Houd uw huisdier voor de zekerheid binnen. Als uw huisdier ziek lijkt dan komt dit meestal door gebruikelijke virale en bacteriële infecties (zoals de besmettelijke hondenhoest) die niet schadelijk zijn voor mensen.

We volgen deze situatie op de voet en worden door interne en externe experts geholpen om de beste begeleiding en adviezen te bieden aan onze medewerkers en huisdiereigenaren.

Wat kunt u doen om eventuele besmetting te voorkomen?

Coronatester in vol ornaat

“Ongeacht de situatie is het altijd een goed idee om goede handhygiëne rond huisdieren te hebben. Laat uw huisdier u niet in het gezicht likken en was regelmatig de handen met zeep of handdesinfectie”, legt dierenarts Femke Kiestra van AniCura Nederland uit. 

Hoewel er weinig bewijs is dat uw huisdier ziek kan worden van COVID-19, raden we de volgende voorzorgsmaatregelen aan:

 • Was uw handen na contact met dieren of hun directe omgeving. Is uw kind jonger dan 5 jaar? Houd dan goed in de gaten dat uw kind de handen goed wast.
 • Bescherm uw huid van direct contact met ontlasting van dieren, door (latex) handschoenen te gebruiken of een plastic zakje om de ontlasting op te ruimen.
 • Heeft u een wondje van een beet of kras van uw huisdier? Was dit dan onmiddellijk af.
 • Laat dieren niet aan open wonden of sneetjes likken. Hetzelfde geldt voor gezichten van jonge kinderen of zwakke mensen.
 • Vermijd contact met wilde dieren die als huisdier worden gehouden. Houd uw hond aan de lijn om te voorkomen dat hij in contact komt met wilde dieren.
 • Reinig en desinfecteer routinematig contactoppervlakken van dieren, zoals kooien en voederplaatsen.
 • Houd uw dier gezond door regelmatig naar de dierenarts te gaan en uw dier preventieve zorg te geven, zoals parasietenbestrijding. En ga naar de dierenarts bij de eerste tekenen van ziekte.

We hebben hier voor u de meest voorkomende vragen verzameld:

Kan Corona COVID-19 mijn huisdier infecteren?

Momenteel zijn er geen aanwijzingen dat COVID-19 uw huisdier kan infecteren. Er zijn ook geen aanwijzingen dat huisdieren een bron zijn voor het infecteren van mensen met COVID-19.

Moet ik contact met huisdieren vermijden als ik besmet ben met het Coronavirus COVID-19?

Als u besmet raakt, is het een goed idee om nauw contact met huisdieren te vermijden. Reinig en desinfecteer routinematig contactoppervlakken van dieren, zoals kooien en voederplaatsen.

Hoewel wordt aangenomen dat COVID-19 afkomstig is van wilde dieren, zijn er geen aanwijzingen dat het virus huisdieren kan infecteren.

Kan ik mijn kat naar buiten laten?

Ja, u kunt uw kat veilig naar buiten laten. Er zijn geen aanwijzingen dat COVID-19 op uw kat kan worden overgedragen of dat uw kat het virus naar u kan overdragen.

Wat kan ik doen om besmetting door huisdieren te voorkomen?

“Ongeacht de situatie is het altijd een goed idee om goede handhygiëne rond huisdieren te hebben. Laat je huisdier je gezicht niet likken en was regelmatig de handen met zeep of handdesinfectie”, legt dierenarts Femke Kiestra van AniCura Nederland uit.

Waarop moet ik letten als ik voor een huisdier ga zorgen van iemand die geïnfecteerd is met COVID-19?

Als u voor een huisdier moet zorgen voor een vriend of familielid die besmet is met coronavirus, neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Was uw handen zeer grondig voor én na contact met het dier,
 • Laat het dier uit metalen of stenen bakken eten en drinken, die u goed kunt afwassen.
 • Laat u niet door het dier in uw gezicht likken.
 • Laat het dier indien mogelijk de eerste 2-3 dagen op de grond slapen en vermijd dat het dier op de bank of in bed ligt.

We werken dit artikel continu bij met nieuwe informatie. U kunt altijd contact opnemen met de dichtstbijzijnde dierenkliniek.

Bronnen:
National Board of Health
WSAVA – Global Veterinary Community