Teken

Teken

Het is de meeste hondeneigenaren wel bekend dat honden teken kunnen oplopen en hiervan ziektes kunnen krijgen. Daarom is het verstandig de hond regelmatig op teken te onderzoeken en elke “vondst” zo snel mogelijk te verwijderen. Ook mensen kunnen door teken worden geplaagd.

Het verwijderen van teken

Er zijn mensen die er zeer handig in zijn een teek met een draaiend, trekkende beweging uit de huid van de hond te verwijderen.

Andere mensen gebruiken liever een pincet, koevoetje of teekverwijderpen met een lasso. Om te voorkomen dat de kop van de teek in de huid van de hond blijft zitten en kan gaan ontsteken, dient u de teek NIET MET EEN DRAAIENDE BEWEGING te verwijderen, maar alleen rustig trekkend.

Koevoetje

Koevoetje

Zorg er echter altijd voor dat u niet te hard in de teek knijpt, want hierdoor kunt u de maaginhoud van de teek juist in de wond knijpen, zodat alle ziekmakende stoffen in het lichaam van het slachtoffer komen, wat u juist wilde voorkomen.

Soms bevindt een teek zich op plaatsen waar het moeilijk is om met een pincet bij te komen, bijvoorbeeld tussen de tenen, in een dichte vacht van lang, donker haar of ergens op uw eigen lichaam, waar u moeilijk bij kunt.
In dergelijke gevallen kunt u gebruikmaken van de hierboven al genoemde teekverwijderpen met lasso, waarvan u hieronder wat plaatjes ziet.

Het voorkómen van teken

In plaats van het verwijderen van een teek kan men nog beter teken voorkómen.

Dit is te realiseren door uw hond te voorzien van een anti-tekenband.

Anti-tekenband

Een anti-tekenband is een halsband voor de hond, waarmee de hond onaantrekkelijk voor teken wordt gemaakt, zodat wordt voorkomen dat teken zich in de huid van de hond vastbijten om bloed te zuigen.

Natuurlijke anti-tekenbanden zijn handgemaakt van paracord en keramiek kralen of pijpjes die effectieve micro-organismen bevatten.
Het zijn de effectieve micro-organismen in keramiek pijpjes die zorgen dat uw hond minder aantrekkelijk wordt voor een teken. Teken houden niet van de voor ons en uw huisdier, niet voelbare trillingen van het effectieve micro-organisme houdende keramiek en zullen daarom minder snel vast komen te zitten op uw hond.
De werking van de keramiek tekenband is per hond verschillend. Het advies is om de keramiek tekenband zo veel mogelijk om te laten bij uw hond. Over het algemeen zal uw hond binnen 3-4 weken, na het constant dragen van de keramiek tekenband, minder aantrekkelijk zijn voor teken om zich in vast te bijten.  
De halsbanden geven geen 100 % garantie tegen teken, net zo min als een spot-on of een chemische tekenband dit kan geven. Maar de ervaring leert, dat honden die een keramische anti-tekenband dragen, beduidend minder kans op teken hebben dan honden zonder tekenbescherming.  

Effectieve Micro-organismen
Effectieve Micro-organismen, afgekort tot EM, zijn microscopisch kleine wezentjes. EM is een combinatie van nuttige, regeneratieve micro-organismen, die vrij in de natuur voorkomen en niet zijn gemanipuleerd. EM verhoogt de natuurlijke weerstand van bodem, plant, water, mens en dier. 
EM bevat verschillende soorten effectieve, ziekte onderdrukkende micro-organismen. Ieder van deze Effectieve Micro-organismen heeft een specifieke taak. De micro-organismen bevorderen bovendien elkaars werking. Er ontstaat samenwerking!

EM-keramiek
Alles is frequentie (trilling). Zo ook EM-keramiek pijpjes. 
Klei wordt met Effectieve Micro–organismen gefermenteerd en gebakken en vormt zo het EM-keramiek. De informatie van de Effectieve Micro-organismen zit na de fermentatie in de klei opgeslagen. De micro-organismen (fototrope bacteriën) krijgen in de klei niet de kans om te ontsnappen. Hun werking blijft zo voor langere tijd behouden. De trilling van het EM-keramiek is gunstig op allerlei vlakken.
EM-keramiek is de oplossing voor één van de grootste nadelen van EM.

In vloeibare vorm verspreiden de Effectieve Micro-organismen zich, waardoor hun werking op den duur afneemt. Dit neemt natuurlijk niet weg dat de vloeibare vorm van EM op andere gebieden zeer efficiënt en goed toepasbaar is. In gebakken klei werken de Effectieve Micro-organismen optimaal. Al hun functies blijven lang bewaard.

Onderhoud van de halsband
U dient de keramiek pijpjes minimaal 1 x per 2 weken af te spoelen/wassen met ruim water (zonder reinigingsmiddel) en in het zonlicht (of onder een UV-lamp) te laten drogen. Op deze manier worden de pijpjes weer geactiveerd!
De keramiek-tekenband dient niet als halsband om de riem van de hond aan vast te maken!

Bestellen van een anti-tekenband
De anti-tekenbanden worden in eigen beheer vervaardigd.
Wanneer u een anti-tekenband wilt bestellen, neem dan eerst de halsmaat van uw hond op, maar neem dat zeker niet te los;
Neem vervolgens contact op met Maryke, door een berichtje te schrijven via info@marajuyo.nl;
Vermeld hierin de halsmaat van uw hond, welke band en welke kleuren u wenst.
Vermeld tevens uw naam en volledige adresgegevens voor verzending van de band.
De prijzen zijn op aanvraag.
Na verzending van de band worden uw gegevens verwijderd i.v.m. de nieuwe Privacywet 2018.

Links
Kleur van links naar rechts:
neon groen
groen/zwart
lila
paars
roze/paars
neon roze 
Midden
Kleur van links naar recht:
donker blauw
licht blauw
zwart
grijs
licht rood
neon oranje
donker rood
fuchsia
licht bruin
donker bruin
Rechts
Kleur van links naar rechts:
neon geel
neon groen
Kleuren van de middelste plaatjes